Luottoyritys kiertää lakia vertaislainalla

Kuluttajavirasto varoittaa kuluttajia luottoyhtiöstä, joka kiertää lakia markkinoimalla tarjoamiaan luottoja vertaislainalla. Netistä luottoa ottaessa kannattaakin lukea sivuja tarkkaan, jotta saa selville minkälaista lainaa mikäkin sivusto tarjoaa.

Woman stacking Euro banknotes. White background.

Vertaislainassa rahaa vipataan tuntemattomalta kaverilta yrityksen välityksellä.

Kuluttajavirasto on juuri vaatinut kiellettäväksi Suomen Rahoitusyhtiö-nimisen yrityksen tarjoamat luotot, joita ovat glee.fi, orkia.fi, siljalaina.fi, ottoraha.fi ja finnlaina.fi. Lainat ovat pieniä vippejä esimerkiksi 20-1000 euroon asti.

Kuluttajaviraston mukaan kyseisen yrityksen toiminta ja luottojen ja pikavippien markkinointi ei vastaa todellisuutta, ja näin yritys yrittää kiertää muun muassa kuluttajasuojalakia. Kuluttajavirasto on vaatinut kyseisiä lainoja kiellettäväksi. Yhtiö tarjoaa lainojaan pelkästään yksityishenkilöille ja toimii ainoastaan nettialustoilla.

Vertaislainaa tarjoava yritys ei ole luotonantajarekisterissä

Tällä hetkellä vertaislainoja välittävä yritys on erilaisessa asemassa kuin tavallisia pikavippejä ja kulutusluottoja tarjoavat yritykset, sillä sitä ei lasketa luotonantajaksi. Vertaislainassahan on ideana se, että yksityinen lainaa yksityiselle, yhtiö toimii tässä ainoastaan välikätenä. Näin vertaislaina parhaimmillaan todellisuudessa toimiikin.

Vertaislainasta on kuitenkin muodostunut myös porsaanreikä kyseenalaisille rahoitusyhtiöille, kuten tälle Suomen Rahoitusyhtiölle. Tarjoamalla lainoja vertaislainana yhtiön ei tarvitse rekisteröityä luotonantajaksi ja näin ollen sen taustoja ei tutkita. Kuluttajaviraston tutkimusten mukaan kaikissa yrityksen tarjoamissa luotoissa ja vipeissä luottosuhde syntyy kuitenkin suoraan velallisen ja yhtiön välille eikä siis lainaksi annetun rahan takana todennäköisesti ole toista yksityistä henkilöä vaan itse yritys. Näin luotot ovatkin todellisuudessa tavallisia pikavippejä, joita ei kuitenkaan koske kuluttajasuojalaki eikä muut pikavippejä määrittävät säädökset.

Vertaislaina parhaimmillaan kuin kaverilta vippaamista

Tapaus on siitä harmillinen, että se lokaa koko vertaislainan mainetta. Vertaislainan idea on nimittäin loistava: siinä kuka tahansa yksityinen voi sijoittaa ylimääräiset rahansa tarjoamalla muille yksityisille lainoja. Puhtaimmillaan yhtiö on tässä ainoastaan nettialustana välissä, eikä välttämättä puutu muuten kuin teknisesti luotottajan ja luotonantajan lainasuhteeseen. Ikään kuin vippaisi tuntemattomalta kaverilta maksaen siitä tietysti korkoa.

Esimerkiksi Fixuralla vertaislainaus on nimenomaan tätä. Fixuran sivustolla luotonantajaksi rekisteröitynyt voi itse päättää kenelle luotonhakijoista antaa lainaa ja millä korolla, hän saa itse valita riskinsä. Fixura toimii välissä teknisenä tukena. Tietysti Fixuralta on mahdollista saada palvelua, jossa yritys sijoittaa sijoitetut rahat sijoittajan puolesta.

Yhdysvalloissa ja muualla Euroopassa vertaislainaus on kasvanut valtavasti viime vuosina. Onkin arvioitu, että esimerkiksi Yhdysvaltain pankkikriisin aikana yritykset pelastivat vertaislaina- ja muut pieniä mikroluottoja tarjoavat netissä toimivat rahoitusyritykset! Vertaislainan merkitys kasvaa vuosi vuodelta myös Suomessa.